Wie is Joke

De oude mevrouw in het verzorgingshuis, waar ik als receptioniste/telefoniste tijdens mijn studie Journalistiek (1994-1998) werkte, glunderde toen ik samen met haar een mooie kaart had uitgezocht. Mevrouw zag namelijk erg slecht door haar hoge leeftijd. In het kaartenrek bij de receptie was het dan ook bijna onmogelijk voor haar om een mooie ansichtkaart te vinden. Haar blijdschap en dankbaarheid voor mijn hulp gaf mij van binnen een warm gevoel. ‘Dàt gevoel wil ik altijd in mijn werk hebben’, flitste toen door mij heen. Het maakte mijn werk zinvol, waardevol, verbond mij met de mens in mijn werk.

Sindsdien streef ik ernaar om die verbondenheid met de mens en zinvolle toevoeging in mijn werk te voelen, om echt waarde te leveren. Of het nu in mijn werk als freelance tekstschrijver of interim communicatieadviseur is. Het zal dan ook geen verbazing wekken dat ik het best tot mijn recht kom in dienstverlenende, sociale of maatschappelijke organisaties. Organisaties waarin de mens centraal staat. Mijn hart gaat uit naar de zorg, waarin ik ruim 10 jaar heb gewerkt, bij Treant Zorggroep en GGZ Drenthe. Maar ik heb de afgelopen 20 jaar ook bij andere grote en kleinere (inter)nationale organisaties gewerkt zoals Essent, Engie, Univé en woningcorporatie Elkien. Wilt u hier meer over weten, bezoek dan mijn LinkedIn-profiel!

Naast mijn werk als freelance tekstschrijver en communicatieadviseur, besteed ik ook tijd aan het schrijven van in memoria en levensverhalen van mensen. De combinatie van oprechte interesse in het verhaal van een mens, het tekstschrijven en het feit dat ik helemaal in iemands verhaal en geschiedenis kan duiken, is voor mij een mooie aanvulling op mijn werk. Ik luister graag naar iemand, wil weten wat hem of haar beweegt, waarom iemand bepaalde keuzes heeft gemaakt. Waarbij in zo’n gesprek respect, vertrouwen maar ook humor voor mij belangrijke uitgangspunten.

En wie is Joke de Boer dan? Als tweeling geboren en getogen op een boerderij, verzot op koeien, kalveren, katten en hond. In en met de natuur opgegroeid, genietend van de vrijheid in en om de boerderij. Maar ook leergierig, verzot op lezen, muziek, kleuren en taal. Na de middelbare school belandde ik uiteindelijk op de school voor Journalistiek in Zwolle, waar ik mijn hart kon ophalen aan het tekstschrijven, bezig zijn met taal en verhalen maken. En waarmee ik in mijn huidige werk goed uit de voeten kan.

Na 13 jaar in Zwolle te hebben gewoond, lonkte het wonen in het Noorden weer. Ik wilde dichter bij mijn familie wonen, terug naar de natuur, het opgroeien van mijn neefjes en nichtje meemaken. In 2008 kwam ik weer in Zuidoost-Friesland terecht, waar ik alweer ruim 10 jaar met plezier woon. Midden in de weilanden, de natuur van het Drents-Friese Wold dichtbij, met vriend, hond en katten. De omgeving waarin ik ben opgegroeid, gegroeid en mezelf nu verder kan ontwikkelen, in alle vrijheid en rust om mij heen.