Wie is Joke?

De oude mevrouw in het verzorgingshuis, waar ik als receptioniste/telefoniste tijdens mijn studie Journalistiek werkte, glunderde toen ik samen met haar een mooie kaart had uitgezocht. Mevrouw zag namelijk erg slecht door haar hoge leeftijd. In het kaartenrek bij de receptie was het dan ook bijna onmogelijk voor haar om een mooie ansichtkaart te vinden. Haar blijdschap en dankbaarheid voor mijn hulp gaf mij van binnen een warm gevoel. ‘Dàt gevoel wil ik altijd in mijn werk hebben’, flitste toen door mij heen. Het maakte mijn werk zinvol, waardevol, verbond mij met de mens in mijn werk. het tekstschrijven en het communicatievak verdiep ik me ook in het schrijven van levensverhalen van mensen. De combinatie van oprechte interesse in het verhaal van een mens, het tekstschrijven en het feit dat ik helemaal in iemands verhaal en geschiedenis kan duiken, is voor mij een mooie aanvulling op mijn werk. Ik luister graag naar iemand, wil weten wat hem of haar beweegt, waarom iemand bepaalde keuzes heeft gemaakt. Waarbij in zo’n gesprek respect, vertrouwen maar ook humor voor mij belangrijke uitgangspunten. Uitgangspunten die ook in mijn werk onmisbaar zijn.

Sindsdien streef ik ernaar om die verbondenheid met de mens en zinvolle toevoeging in mijn werk te voelen, om echt waarde te leveren. Of het nu om het schrijven van levensverhalen van mensen gaat of om mijn werk als tekstschrijver of communicatieadviseur; als de ander er mee geholpen is, dan ben ik blij en heb ik het gevoel dat ik een zinvolle bijdrage heb geleverd! Het zal dan ook geen verbazing wekken dat ik het best tot mijn recht kom in dienstverlenende, sociale, maatschappelijke organisaties. Organisaties waarin het om de mens draait, zoals in een zorginstelling of woningcorporatie.

Respect, vertrouwen en humor

Naast het tekstschrijven en het communicatievak verdiep ik me ook in het schrijven van levensverhalen van mensen. De combinatie van oprechte interesse in het verhaal van een mens, het tekstschrijven en het feit dat ik helemaal in iemands verhaal en geschiedenis kan duiken, is voor mij een mooie aanvulling op mijn werk. Ik luister graag naar iemand, wil weten wat hem of haar beweegt, waarom iemand bepaalde keuzes heeft gemaakt. Waarbij in zo’n gesprek respect, vertrouwen maar ook humor voor mij belangrijke uitgangspunten. Uitgangspunten die ook in mijn werk onmisbaar zijn.

Vrijheid

En wie is Joke de Boer dan? Als tweeling geboren en getogen op een boerderij, verzot op koeien, kalveren, katten en hond. In en met de natuur opgegroeid, genietend van de vrijheid in en om de boerderij. Maar ook leergierig, dol op lezen, muziek, kleuren en taal. Na de middelbare school belandde ik uiteindelijk op de school voor Journalistiek in Zwolle, waar ik mijn hart kon ophalen aan het tekstschrijven, bezig zijn met taal en verhalen maken. En waarmee ik in het communicatievak goed uit de voeten kan.

Na 13 jaar in Zwolle te hebben gewoond, lonkte het wonen in het Noorden weer. Ik wilde dichter bij mijn familie wonen, terug naar de natuur, het opgroeien van mijn neefjes en nichtje meemaken. In 2008 kwam ik weer in Zuidoost-Friesland terecht, waar ik alweer ruim 10 jaar met plezier woon. Midden in de weilanden, de natuur van het Drents-Friese Wold dichtbij, met hond (zie hieronder) en kat. De omgeving waarin ik ben opgegroeid, gegroeid en mezelf nu verder kan ontwikkelen, in alle vrijheid en rust om mij heen.

Eigen foto van mijn hond Zuko, die rent in een weiland in het Drents-Friese Wold.
Schuiven naar boven